perjantai 11. helmikuuta 2011

Kunnon talven tavat

Kalajoen Hiekkasärkät on kaunis myös talvella

Jo viime vuosi muistutti meille, millainen on kunnon talvi. Muutamien lauhojen talvien takia se pääsi ehkä unohtumaan. Ajanriento jatkuu tänä vuonna samalla kaavalla. Helmikuu jatkuu kylmänä, ja pyryt ovat vuorossa maaliskuussa. Lunta ja pakkasta piisaa siis tasapuolisesti aivan kaikille. Jos kerran aurinko paistaa risukasaankin, miksi pakkanen ja pyry kiertäisivät sen?

Ihminen on keksinyt vaikka minkälaista vempainta, kojetta ja laitetta, mutta luonnon herruutta se ei ole saanut. Eikä saakaan, mikä on hyvä asia, sillä silloin talvihan saatettaisiin kansanäänestyksen turvin sysätä syrjään. Ei nyt ehkä sentään, sillä talvella on myös laaja kannattajakuntansa.

Kaamoksen jälkeen aurinko alkaa saada yhä enemmän otetta. Se on hieno asia, sillä samalla ainakin suomalaiset alkavat heräillä kaamoshorroksestaan.

Vaikka pakkasmittari näyttää kovia lukemia öisin, auringon ilmestyminen taivaankannelle lämmittää jo, ja mikä tärkeintä; kääntää suupieliä ylöspäin.
Voiko ajatella ikimuistoisempaa kokemusta, kun saa hiihtää Hiekkasärkkien upeissa maisemissa hienossa auringonpaisteessa. Siinä sielu lepää.

Merimaiseman katseluun ei väsy. Tuon maiseman ääressä voi mittailla omaa suuruuttaankin. Siellä pitäisi piipahtaa säännöllisesti ja ainakin silloin tällöin, millä varmistaisi, että jalat pysyvät tukevasti maassa ja on olemassa muitakin sanoja kuin minä.

Ulkoilmassa tapahtuneen kuntoilun tai oleilun jälkeen, kannattaa pulahtaa kylpylän lämpöön. Sen jälkeen kun nauttii maittavan aterian, ihmiseksi syntyminen on suuren kiitoksen aihe.

Kalajoki tarjoaa hiihtolomalaisillekin tekemistä ja kokemuksia. Erityisesti lapsiperheitä varten on kehitetty monenlaisia aktiviteetteja pitkin Särkkiä.

Auringosta vielä. Ruotsalaiset ovat tunnetusti muita kansakuntia nokkelampia. Heidän suunnitelmiinsa kuuluu käydä auringossa. He ovat esitelleet aikomustaan myös yhdysvaltalaisille astronauteille. Kuulennoistakin kokemusta omaava usalainen avaruusväki on ollut epäileväinen Svea Mamman astronauttien aikeista. Amerikkalaiset perustelevat epäilystään sillä, että aurinko on tavattoman kuuma käyntipaikaksi.
Ruotsalaiset eivät ole moisesta paljastuksesta moksiskaan. Se on sitä paitsi jo heidän tiedossaankin. Juuri siksi ruotsalaiset aikovat piipahtaa auringossa yöllä.

Heikki Gummerus

Kirjoittaja on osa-aikainen toimittaja Kalajoelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuulemme mielellään kommenttisi tästä blogitekstistä ja sen aiheesta. KIITOS!