maanantai 19. marraskuuta 2012

Liiku niin jaksat!


Tiesitkö, että Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan vain puolet suomalaisista kokee olevansa hyvässä kunnossa? Samaan aikaan huoli työssä jaksamisesta lisääntyy, eikä ihme. Tarttis tehdä jotain, kuten Mauno Koivisto sanoi. Kukaan ei kuitenkaan voi liikkua kenenkään toisen puolesta.

Kuntoa on ylläpidettävä ihan itse.

Vaikka työnantaja voi tukea kuntoilua esimerkiksi liikuntaseteleillä, viime kädessä hyvä kunto on oman aktiivisuuden varassa. Vähäinenkin liikunta on parempi kuin ei liikuntaa lainkaan, mutta hyödyt lisääntyvät liikuntamäärän kasvaessa:

Työssä jaksaminen paranee, sairastelu vähenee, stressinhallinta helpottuu, paino ei karkaa käsistä, ulkonäkö kohenee ja itsetuntokin paranee.

Liikunta vaikuttaa suotuisasti kehoon ja mieleen.

Jos liikut säännöllisesti, et sairastu niin helposti. Liikunta auttaa välttämään mm. sydän- ja verisuonisairaudet, kohonneen verenpaineen, ylipainon, tyypin 2 diabeteksen, osteoporoosin ja masennuksen.

Lisäksi säännöllinen liikunta kasvattaa lihasten kestävyyttä, vahvistaa luustoa ja niveliä, parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä parantaa vastustuskykyä. Moni tietää tämän kaiken, mutta siitä huolimatta liikunta jää.

Oletko laiska liikkumaan?

Arvioiden mukaan yli kaksi kolmannesta työikäisistä ja noin puolet eläkeläisistä liikkuu riittämättömästi, vaikka terveys ei estä liikkumista. Miksi?

Suurimmat liikunnan esteet ovat usein omassa mielessä: ei ole aikaa, aloitan myöhemmin, muuta tekemistä on liikaa…kun arki sujuu joten kuten, miksi siihen pitäisi ängetä jotakin lisää? Vai onko se vain järjestelykysymys? Sitten kun ei enää jaksa, väsyttää, ahdistaa, kolottaa ja puuskuttaa niin oikea lääke on liikunta!

Valitse laji, josta pidät.

Täällä Kalajoki Resortissa kun katselee ympärilleen, niin ymmärtää, kuinka paljon lajeissa on vaihtoehtoja: keilahalli, kuntosali, kylpylä, kahvakuula ja kuntonyrkkeily. Siinä oli vasta k-kirjaimella alkavia. Ulkoa löytyvät esimerkiksi ladut, lumikengät ja lenkkipolut. Heitä ennakkoluulot romukoppaan ja kokeile rohkeasti erilaisia aktiviteetteja!

Jos liikunta ei yksin luonnistu, lähde liikkeelle kaveri- tai työporukalla. Hyvä vaihtoehto pelkälle saunaillalle on yhteinen virkistyspäivä täällä Kalajoella. Se voi sisältää vaikkapa muutaman eri lajin kokeilua sisällä ja ulkona. Ja tietysti herkuttelua ja hauskanpitoa. Liiku ja voi hyvin!




Nimimerkki Kikka Kalajoki
Blogin takana on tiimi, joka koostuu Kalajoki Resortin henkilökunnasta ja ystävistä.