tiistai 22. helmikuuta 2011

Loman tarpeessa

Hei, me ollaan Kukkoset Muhokselta, Oulun naapurista. Perheeseemme kuuluu Outi-äiti, Pertti-iskä, sekä neljä tyttöstä. Esikoisemme on pian 16-vuotias lukio-opintoja suunnitteleva Veera. Toisiksi vanhin tyttäremme on seiskaluokkalainen Roosa. Neiti kolmonen on ekaluokkalainen Ella, ja kuopuksemme on kuusivuotias eskarilainen Alma. Pertti-isä työskentelee Oulussa erityislastenkodin johtajana ja minä, äiti, olen esikoulun opettaja.

Perheessämme harrastetaan monenlaista, mm. kuvataidekoulua, pianonsoittoa, nuorisoteatteria, pesäpalloa, sulkapalloa ja nukkekotiaskartelua. Arki on melko kiireistä ja aikataulutettua.

Lomat pyrimme viettämään koko perhe yhdessä. Kesäisin kierrämme kotimaata karavaanareina. Viime vuosina lomareissumme on suunniteltu pesäpalloleirien puitteissa. Lomatunnelma on varsin tiivis, kun matkailemme nämä reissut kuudestaan viiden hengen asuntovaunussa.

Vaunu on vuodelta -84, eikä siinä ole turhia mukavuuksia. Parhaimmillaan karavaanissamme on ollut seitsemänkin henkeä, kun naapurin tyttö oli matkassamme yhdelle leirille mennessä. Halpiskaupasta hommattu vaunun etuteltta oli silloin enemmän kuin tarpeen. Rehellisyyden nimissä on toki sanottava, että kun palaamme asuntovaunureissusta kotiin, kuluvat sitä seuraavat päivät kotona niin, että jokainen sulkeutuu mahdollisuuksien mukaan omiin huoneisiinsa ja kohtaamme vain ruokapöydän ääressä.

Hiihtolomaa vietämme yleensä Kalajoella. Meillä on ollut ilo saada asustella Hiekkasärkillä vanhempieni mökillä. Päivä kylpylässä ja keilaus ovat viime vuosina tulleet vakio-ohjelmaksi hiihtolomalla. Olen itse muuttanut Kalajoelta pois vuonna 1990. Sen jälkeen Kalajoesta on tullut kaupunki ja varsinkin juuri Hiekkasärkillä on tapahtunut valtava muutos. Alkuun olin vähän harmissani, kun lapsuuden maisemat rakennetaan täyteen. Nyt ajattelen että on ihan oikeutettua, että upeista hiekkarannoista ja kauniista mäntymetsistä pääsee nauttimaan mahdollisimman moni.

Nyt kun olen asunut sisämaassa jo vuosia, huomaan meren suunnattoman lumovoiman entistä paremmin. Meri lumoaa kauneudellaan ja voimallaan sekä kesällä, että talvella. Kiistaton totuus (ainakin kaikkien kalajokisten mielestä) on, että Särkkien veroista paikkaa ei Suomesta kesällä löydy. Se on ollut positiivinen yllätys, että myös talviloman viettopaikkana Kalajoki on varteenotettava, jopa oikein hyvä vaihtoehto. Tässä kohtaa nämä kritisoimani uudet palvelut ja rakennelmat oikeuttavat olemassaolonsa.

Kylpylässä käyntiä ja keilausta vanhempi hiihtolomaperinteemme on munkkihiihto. Joka vuosi viimeistään silloin kaivetaan sukset naftaliinista, ja vaikkei koko talvena muuta hiihdettäisi, niin hiihtoloman munkkihiihto nyt ainakin. Munkkihiihto starttaa golfkentän tienhaarasta ja kulkee vapaalla tyylillä latua pitkin Tapion Tuvalle. Siellä sitten syödään munkki ja juodaan lämmin kaakao. Paluumatka on vielä viime vuosina ollut pienemmille hiihtäjille autokyyti, mutta ehkä tänä vuonna jaksaa kuopuskin hiihtää myös takaisin mökille.

Tulevaa hiihtolomaa odotamme koko porukka täydestä sydämestämme. Meillä on asunut joululomasta asti sitkeä flunssa ja kaksi pienintä tyttöä sairastivat keuhkokuumeenkin. Toinen parikin kertaa. Tuntuu, että olemme koko porukka poikkeuksellisen väsyneitä ja kerrassaan loman tarpeessa.

Tällä kertaa lomassa on vielä ekstrakivaa odotettavaa, kun vietämme koko sakilla yön Kylpylähotelli Sanissa. Kerran ennenkin olemme siellä yöpyneet ja kun kerroin, että nyt on huone varattuna, oli uutisen vastaanotto lasten parissa riemukas. Siellä on kuulemma niin siistit telkkarit ja hyvät sängyt, että ei haittais vaikkei pääsiskään uimaan, kun huoneessa on niin mukava loikoilla. Kivaa on teinien mielestä sekin, että siellä voi jättää sängyn petaamatta, eikä kukaan tule motkottamaan. Ekaluokkalainen on mittaillut jalkansa kasvua, ja oli isin kanssa tullut siihen tulokseen, että hotellin tossut varmaan sopivat jo hänelle. Ella suunnitteleekin hotelliaamiaiselle menoa hotellin aamutossuilla.

Nyt koetamme vain pysytellä seuraavat kaksi viikkoa terveinä, että saisimme nauttia sekä hotellin, että koko Hiekkasärkkien tarjoamista mahdollisuuksista ja rentoutua lomaillen.

T: Kukkoset

perjantai 11. helmikuuta 2011

Kunnon talven tavat

Kalajoen Hiekkasärkät on kaunis myös talvella

Jo viime vuosi muistutti meille, millainen on kunnon talvi. Muutamien lauhojen talvien takia se pääsi ehkä unohtumaan. Ajanriento jatkuu tänä vuonna samalla kaavalla. Helmikuu jatkuu kylmänä, ja pyryt ovat vuorossa maaliskuussa. Lunta ja pakkasta piisaa siis tasapuolisesti aivan kaikille. Jos kerran aurinko paistaa risukasaankin, miksi pakkanen ja pyry kiertäisivät sen?

Ihminen on keksinyt vaikka minkälaista vempainta, kojetta ja laitetta, mutta luonnon herruutta se ei ole saanut. Eikä saakaan, mikä on hyvä asia, sillä silloin talvihan saatettaisiin kansanäänestyksen turvin sysätä syrjään. Ei nyt ehkä sentään, sillä talvella on myös laaja kannattajakuntansa.

Kaamoksen jälkeen aurinko alkaa saada yhä enemmän otetta. Se on hieno asia, sillä samalla ainakin suomalaiset alkavat heräillä kaamoshorroksestaan.

Vaikka pakkasmittari näyttää kovia lukemia öisin, auringon ilmestyminen taivaankannelle lämmittää jo, ja mikä tärkeintä; kääntää suupieliä ylöspäin.
Voiko ajatella ikimuistoisempaa kokemusta, kun saa hiihtää Hiekkasärkkien upeissa maisemissa hienossa auringonpaisteessa. Siinä sielu lepää.

Merimaiseman katseluun ei väsy. Tuon maiseman ääressä voi mittailla omaa suuruuttaankin. Siellä pitäisi piipahtaa säännöllisesti ja ainakin silloin tällöin, millä varmistaisi, että jalat pysyvät tukevasti maassa ja on olemassa muitakin sanoja kuin minä.

Ulkoilmassa tapahtuneen kuntoilun tai oleilun jälkeen, kannattaa pulahtaa kylpylän lämpöön. Sen jälkeen kun nauttii maittavan aterian, ihmiseksi syntyminen on suuren kiitoksen aihe.

Kalajoki tarjoaa hiihtolomalaisillekin tekemistä ja kokemuksia. Erityisesti lapsiperheitä varten on kehitetty monenlaisia aktiviteetteja pitkin Särkkiä.

Auringosta vielä. Ruotsalaiset ovat tunnetusti muita kansakuntia nokkelampia. Heidän suunnitelmiinsa kuuluu käydä auringossa. He ovat esitelleet aikomustaan myös yhdysvaltalaisille astronauteille. Kuulennoistakin kokemusta omaava usalainen avaruusväki on ollut epäileväinen Svea Mamman astronauttien aikeista. Amerikkalaiset perustelevat epäilystään sillä, että aurinko on tavattoman kuuma käyntipaikaksi.
Ruotsalaiset eivät ole moisesta paljastuksesta moksiskaan. Se on sitä paitsi jo heidän tiedossaankin. Juuri siksi ruotsalaiset aikovat piipahtaa auringossa yöllä.

Heikki Gummerus

Kirjoittaja on osa-aikainen toimittaja Kalajoelta.

keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Tervetuloa lukemaan Hiekkasärkkien blogia!


Haluamme kertoa Kalajoen monipuolisista matkailupalveluista sekä ympärivuotisista vapaa-ajan mahdollisuuksista. Tässä blogissa asiakkaamme ja vieraamme kirjoittavat lomatunnelmistaan Kalajoella Kylpylähotelli Sanissa ja Kylpylä SaniFanissa.